onsdag 26. oktober 2011

Hvorfor brøt kommunismen sammen ?

Det var flere grunner til kommunismens fall, b.la:
·         Den polske paven (som fikk mer støtte enn styresmaktene) og dannelsen av fagbevegelsen Solidaritet i Polen
·         Planøkonomien fungerte dårlig i Østblokk-landene (ikke samsvar mellom tilbud og etterspørsel – industrien ble hengende etter).
·         Folk i Sovjet (og  i Østblokk-landene) fikk det dårligere og ble også oppmerksomme på hvor mye bedre man hadde det i vesten.  Det førte til opprør.
·         Våpen-kappløpet mellom USA og Sovjetunionen (terrorbalansen)
·         Gorbatsjov erklærte at Sovjetunionen ikke lenger ville tvinge de øst-europeiske landene til å beholde kommunismen.

Jeg vil i dette innlegget se litt nærmere inn på den sistnevnte årsaken,  - hvordan presidenten i Sovjetunionen Mikhail Gorbatsjov bidro til  kommunismens fall.

  • Gorbatsjov blir president i Sovjet 1985. Han introduserer begrepet Glasnost (åpenhet) og Perestrojka (endring). Han sier att Sovjet ikke lengre vil tvinge folket i øst til å underlegge seg Sovjet, de skal selv få avgjøre sin skjebne.
  • Gorbatsjov endrer den sovjetiske utenrikspolitikken, østblokkens kommunistledere kan ikke lenge regne med at den sovjetiske armeén kommer til å støtte dem hvis folket gjør opprør. Dette gjør at det blir vanskeligere for de kommunistenes å beholde makten, siden de hverken er valgt eller ønsket av folket.
  • Gorbatsjov er tvunget til å gjennomføre disse endringene. Det er dårlige tider bla fordi Sovjetunionen bruker mye penger på våpen, så de har ikke råd til å beskytte østblokk-regimene lengre.

Gorbatsjovs beslutning om at Sovjetunionen ikke støttet østblokk-landene militært lengre, var helt avgjørende for kommunismens fall. Nå hadde ikke styresmaktene noe å true med lengre, og det ble vanskelig å stå imot folkets misnøye og opprør.

Kilder:
© Marie

7 kommentarer:

  1. Sander Auståker11. juni 2014 kl. 11:17

    Veldig nyttig i forbindelse med eksamen, Tusen takk :)

    SvarSlett
  2. word, fikk 6 på eksamen av denne artikkelen! :)

    SvarSlett
  3. Hva faen den sugde, alt i denne artikkelen er feil

    SvarSlett
  4. en venn av meg sier at han skal tisse på deg...

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg blir med å tisse på deg. Hyll Odd

      Slett
  5. hmm lurer på hva dere finner på på fritiden deres mr anonym

    SvarSlett