tirsdag 25. oktober 2011

Libyas eks-diktator drept


NYHETSVAKT, uke 42
(oppgaven kan du finne her)

Torsdag, 20. oktober ble Libyas tidligere leder, Muammar Al-Gaddafi drept i sin fødeby Sirte. Det har i lang tid pågått en revolusjon i landet med harde kamper og mange liv har gått tapt. Gaddafi ble drept under en skuddveksling mellom opprørsstrykene og Gaddafis egne tilhengere. Liket skal senere ha blitt dratt gjennom gatene, hvor det ble sparket og spyttet på.

Etter dødsfallet ble kjent, har det også blitt lagt ut mange forskjellige teorier om hvordan Gaddafi ble tatt og drept, det har i den forbindelse blitt lagt ut en rekke bilder og videoer på nettet. Dette er noe som har vært svært omdiskutert den siste uken.

Dette er relevant i forhold til flere temaer vi har jobbet med på skolen. I samfunnsfag har vi jobbet mye med ulike styreformer, revolusjoner og opprør. I denne saken ser vi at et land som Libya går fra å være et diktatur, til og nå å forsøke å bygge opp et fritt, demokratisk samfunn.

Saken viser også til et etisk dilemma, noe vi har jobbet mye med i RLE-undervisningen i det siste. Var det riktig å drepe ham, i stedet for å ta ham i live og stille han for retten? Og hva med etiske ved å dra liket gjennom gatene? Er det moralsk riktig å besvare ondskap med ondskap?



Kilder:
http://www.dagsavisen.no/utenriks/article522388.ece
http://www.dagbladet.no/2011/10/20/nyheter/kadhafi/utenriks/libya/politikk/18703176/
Bilde: http://www.fvn.no/nyheter/utenriks/article915420.ece

© Marie

1 kommentar:

  1. Fin nyhetssak. Flott at du ser på hvorfor dette er relevant for skolefag. Du viser at du har god oversikt over temaene vi driver med og du klarer å trekke linjer mellom ulike fag. Bra jobba, Marie!

    SvarSlett